Logo Municipiu Pascani

INFORMATII GENERALE

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al Municipiului Pascani este format din 4 proiecte individuale printre care si „AMENAJARE PARC ÎN MUNICIPIUL PASCANI”.

Beneficiar: MUNICIPIUL PASCANI
Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere,
Domeniul de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana,
Sub-domeniul : „Centre urbane”

Locatia proiectului:
Municipiul Pascani, judetul Iasi, Regiunea de Nord-Est, România

DESCRIEREA PROIECTULUI:

Obiectivul general: reabilitarea si dezvoltarea zonelor verzi din zona de actiune urbana a municipiului Pascani cu implicatii asupra diminuarii disparitatilor de accesibilitate si interconectivitate intre zona de vale si cea de deal ale municipiului pana in 2015, contribuind astfel la îmbunatatirea gradului de atractivitate a Regiunii Nord-Est, la cresterea calitatii vietii si la crearea de noi locuri de munca.

Obiectivul specific: amenajarea parcului central aflat in zona de actiune urbana (parc municipal) pentru imbunatatirea conditiilor de viata pentru cetateni inclusiv reabilitarea a 9500 mp alei pietonale si a 250 mp scari, pe parcursul a 18 luni, astfel:
Apa – Lacul, Amenajari Fantani - amenajarile fantanilor arteziene vor include:
- reabilitarea cu reconstruire partiala a fantanii existente;
- realizarea unei fantani arteziene noi;
- realizarea unei fantani in cascade succesive;

Terenul – Amenajari - amenajarile terenurilor pentru diferite activitati vor include:
- teren cu loc de joaca pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani - vor include amenajari cu straturi filtrante din nisip cu granulatia de 1 mm, asternut peste stratul drenant de suprafata din pietris cu granulatia de 10mm, bine compactat.
- teren cu loc de joaca pentru copii cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani - vor include amenajari cu straturi filtrante din pietris alb cu granulatia de 10mm, asternut peste stratul drenant de suprafata din pietris cu granulatia de 15mm, bine compactat.
- teren pentru odihna persoanelor in etate sau a persoanelor ce insotesc copii - vor include amenajari cu straturi filtrante din pietris verde deschis si galben cu granulatia de 10mm, asternut peste stratul drenant de suprafata din pietris cu granulatia de 15 mm, bine compactant.
- teren pentru diverse activitati sportive - vor include amenajari cu straturi filtrante din pietris de culoare caramizi cu granulatia de 3mm, asternut peste stratul drenant de suprafata din pietris cu granulatia de 10mm, bine compactat. Acest teren poate fi adaptat pentru practicarea unor sporturi cu racheta precum tenisul de camp, badmintonul, voleiboll, etc.
- teren pentru skatebord - va include amenajari cu suprafete acoperite cu asfalt si perimetru curbiliniu, specific pentru deplasari in viteza sau cu intoarceri rapide. Perimetrul terenului va fi limitat de borduri joase pentru a minimaliza posibilitatea unor impiedicari si caderi a practicantilor de skatebord.
- teren cu gazon si stanci decorative - , va include amenajari cu suprafete acoperite cu strat de sol fertil de pana la 30 cm grosime peste un stat drenat de nisip cu granulatia de 1mm. Terenul destinat gazonului va include cateva pietre decorative de granit de diferite dimensiuni, pozitionate izolat
- terenuri degradate si reconstruite - vor include lucrari de asternere de strat de sol fertil de pana la 30cm grosime peste umpluturile si taluzarile realizate
- alei pietonale reabilitate, cu scari de acces reabilitate - vor include portiuni de alei existente degajate de gunoi si resturi vegetale, de sol aluvional, de gunoi menajer, pavarea acestora cu pavele colorate din beton, refacerea bordurilor, realizarea de balustrade de siguranta in locurile unde este nevoie.
- alei pietonale noi, cu scari de acces noi - vor include portiuni de alei noi , realizate peste terenuri dejagate de gunoi si resturi vegetale, de sol aluvional, de gunoi menajer, pavarea acestora cu pavele colorate din beton peste un strat drenant, realizarea bordurilor inalte sau joase, realizarea de balustarade de siguranta in locurile unde este nevoie la rampele scarilor sau la portiunile zidurilor de sprijin peste glafurile din piatra fasonata
- locuri de repaus, dotate cu mobilier urban. - vor include portiune de teren cu amenajarea locurilor de repaus pentru persoanele in trecere sau recreere, pozitionate pe alei sau in spatii apropiate unor terenuri cu diverse activitati. Aceste locuri vor fi mobilate cu banci de sezut si cosuri de gunoi

Vegetatia – Amenajari peisagere
- Amenajarile peisagere vor fi efectuate pastrand specificul florei locale si prin efectuarea unor masuri de protectie contra eroziunii solurilor prin plantari de peluze verzi, cu arbusti si arbori selectati special pentru caracteristicile lor de stabilizatori ai solurilor degradate si erodate, astfel:
- Amenajarea va fi in stil peisager, libert. Structura de alei este sinuoasa, facand legatura intre diferitele puncte de interes.
- Ca vegetatie s-au propus atat foioase cat si conifere care asigura pe tot parcursul anului un dinamism in coloristica. Plantele au fost dispuse atat solidar cat si in grupuri, punand in evidenta principalele constructii ale investitiei. Proiectul de amenajare intentioneaza sa ofere turistilor cat si locuitorilor un spatiu estetic vizual si util in acelasi timp daca tinem cont ca arborii sunt surse vii si sigure de oxigenul de care avem atat nevoie.

Mobilier urban si dotari
Mobilierul urban va cuprinde: banci de sezut pentru amenajarea aleilor pietonale; cosuri de gunoi ; platforme betonate pentru gunoiul menajer si vegetal ; stalpi iluminat cu celule fotovoltaice ; post fix de incendiu ; grupuri sanitare – cabine ecologice.

SURSA DE FINANTARE

Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, prin Axa 1 a Regio - Programul Operational Regional „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor poli urbani de crestere”, domeniul major de interventie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, sub-domeniul „Centre urbane” , dupa cum urmeaza:
• FEDR 80,35%
• Bugetul National 17,65%
• Bugetul Local 2%

www.inforegio.ro


Investim în viitorul tau! Proiect selectat în cadrul Programului Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati: www.fonduri-ue.ro